Apă plată sau filtrată?

Aproape nimeni nu mai consumă în ziua de azi apă de la rețeaua publică de apă direct de la robinetul de la bucătărie. În prezent oamenii sunt informați și conștienți de riscurile consumului de apă de la robinet și în consecință se orientează spre una din cele două surse disponibile pe piață: apă plată îmbuteliată sau sistem de filtrare a apei montat la rețea.
Dar care dintre ele este mai avantajoasă?
Pentru fiecare alegere există anumite avantaje și dezavantaje. Dacă alegem să cumpărăm apă plată de la supermarket, cosiderăm că avem siguranța consumului unei ape dintr-o sursă sigură și în plus, credem noi, este izvorată din munte și îmbuteliată, deci nu este doar „plată” ci este și de izvor, având un conținut de minerale care sunt benefice pentru sănătatea noastră. Totuși în foarte multe cazuri apa plată îmbuteliată care este disponibilă pe piață provine dintr-un izvor de apă dintr-un foraj de mare adâncime.

În acest caz, chiar apă de munte fiind, nu trece prin toate etapele de filtrare naturale ci de cele mai multe ori filtrarea finală se face în fabrică cu sisteme de filtrare industriale. Dar în majoritatea cazurilor apa îmbuteliată pe care o cumpărăm nu provine nici măcar din foraje aflate într-o zonă montană, ci este o apă provenită din foraje din orice zonă a țării unde se poate face un foraj de mare adâncime.

Alt aspect deloc de neglijat este necesitatea stocării apei îmbuteliate, începând de la fabrică până acasă la consumatorul final, de cele mai multe ori fiind depozitată sub acțiunea directă a razelor de soare mai ales vara când temperaturile sunt foarte ridicate, iar o apă ținută o perioadă îndelungată de timp într-un ambalaj de plastic la temperaturi mari (peste 25 grade) poate absoarbe substanțele din compoziția ambalajului care pot trece în apă și numai benefice nu sunt aceste substanțe pentru organismul nostru.

Dar să vedem acum și câteva dintre avantajele și dezavantajele folosirii unui sistem de filtrare pentru a bea apă de la robinet. În primul rând scăpăm de căratul apei îmbuteliate, iar în plus cantitatea de apă disponibilă este mult mai mare. Să fim serioși, cine cumapără apă plată pentru a găti cu ea? Apa plată o cumpărăm doar ca să o bem iar mâncarea tot cu apă de la robinet o gătim. Cu un sistem de filtrare montat la robinet avem avantajul că dispunem de o cantitate mai mare de apă, nelimitată am spune, pentru băut și gătit.

Un alt aspect important este faptul că filtrarea se face la noi acasă, direct la sursa de unde consumăm apă la robinetul de la bucatarie, având siguranța unei ape de băut dintr-o sursă sigură. Pe de altă parte ca un sistem de filtrare să ofere parametrii maximi de filtrare trebuie să i se schimbe cartușele în perioada recomandată de către producător. Acestă grijă cu ținerea evidenței perioadei de schimbare a filtrelor poate fi în sarcina beneficiarului sau a furnizorului de sisteme de filtrare.

Un aspect deloc de neglijat este reprezentat de costul de achiziție al unui sistem de filtrare și a consumabilelor pe parcursul unu an, dar de cele mai multe ori este mult mai mic dacă ar fi să comparăm cu costul achiziției unei cantități echivalente de apă plată dacă luăm în calcul și apa pe care o folosim la gătit nu doar cea pe care o bem.

Apa de la robinet sau de la magazin? Te ce bei? – un video de George Buhnici

Tu ce bei? Apă de la robinet, de acasă? Sau îți cumperi zeci de sticle pe săptămână de la magazin? Deja cred că știi în ce direcție mă îndrept cu această discuție.