Cum scoatem fierul si manganul din apa ?

Apa pe care o folosesti provine din forajul propriu ? Atunci sunt sanse mari sa contina fier si mangan. Cu siguranta, pe linga fier si mangan in apa provenita dintr-un foraj pot exista si alti compusi, dar pentru ca sunt zone ale tarii in care aceste elemente sunt predominante.
Care sunt variantele prin care putem scapa de fierul si manganul din apa ?
Varianta clasica este cea prin care fierul si manganul prezent in apa se oxideaza in contact cu aerul intr-un bazin deschis de stocare de 500/1.000L si se adauga clor cu o pompa de dozare pentru accelerarea oxidarii, dupa care apa este trecuta printr-un filtru cu nisip cuartos pentru retinerea fierului si manganului oxidat dupa care trece printr-un filtru cu carbune activ pentru retinere clorului adaugat.

Dezavantajul sistemului de filtrare prezentat mai sus este ca necesita un spatiu destul de mare de 2-3 mp, spatiu de care nu toti dispun in camera tehnica. Un alt dezavantaj este legat de costul de achizitie ridicat datorita tuturor componentelor necesare functionarii (debitmetru cu implus; pompa dozare clor; bazin 500/1.000L; hidrofor; filtru automatizat cu nisip cuartos si filtru automatizat cu carbune activ).

Un ultim aspect, deloc de neglijat, este cantitatea de apa consumata pentru respalarea filtrelor automatizate care este de 1-2 mc/apa la un interval de 2-4 zile, apa care de cele mai multe ori este drenata catre fosa septica care se va umple mai repede decit in mod normal.

Varianta optima este cea care poate indeplini intr-un singur sistem de filtrare mai multe cerinte: spatiu mic ocupat, cantitate mica de apa deversata in fos septica si nu in ultimul rand posibilitatea sa elimine pe linga fier si mangan si calcarul (duritatea). De asemenea un sistem de filtrare 2 in 1 ar trebui sa aiba un cost de achizitie mai mic decit variant clasica.

Sistemul de filtrare Crystal Water Filter nu utilizeaza clorul pentru oxidarea fierului si manganului din apa pentru ca retinerea acestor elemente se face prin schimb cationic, in locul clorului (care este si toxic) se utilizeaza sarea tablet pentru dedurizarea apei. Avantajul este ca retine si calcaru (duritatea) pe linga fier si mangan, calcar care de cele mai multe ori este prezent in apa dar nu se observa datorita depasirilor foarte mari ale acestora din urma.

Fiind un sistem compact care retine pe linga fier si mangan si calcarul (duritatea), utilizand o cantitate mica de apa de 120/150L care este deversata la fosa septica, sistemul de filtrare pentru toata casa Crystal Water Filter, fara a avea pretentia ca este singurul si cel mai bun de pe piata, il face sa fie o varianta optima pentru retinerea fierului, manganului si duritatii la costuri rezonabile.