Filtrele de apa – cheltuiala sau investitie?

Fiecare dintre noi cand ne gandim la casa visurilor noastre ne gandim la o investitie in confortul nostru incepand de la confortul termic si terminand poate cu confortul oferit de un jacuzzi, pentru cei care isi permit un asemenea accesoriu, iar cand este vorba de a investi in confortul nostru suntem dispusi sa scoatem mai multi bani din buzunar. Cand vine vorba de a investi in protejarea tuturor acestora nu constietizam importanta acestor investitii. Cheltuirea banilor pentru protejarea investitiilor dintr-o casa reprezinta un moft sau o necesitate?

Facand un scurt inventar al obiectelor din casa in care am investit bani si au legatura cu asigurarea confortului nostru am putea sa ne facem o idee despre valoarea totala a sumelor cheltuite pentru confortul nostru. Dintre acestea putem evidentia: centrala termica (cu gaze sau cu lemne), boiler electric acolo unde este cazul, instalatie de incalzire in pardoseala sau calorifere, bateriile de la chiuveta sau de la cabina de dus/cada care de obicei le alegem de foarte buna calitate ca doar e casa noua, chiuvetele la bucatarie sau baie, care de asemenea sunt alese mai intaii pe criteriul calitatii mai intaii de cele mai multe ori, masina de spalat rufe si masina de spalat vase si pana la cada cu hidromasaj/jacuzzi pentru cei care isi permit si care nu este tocmai ieftina.

Toate acestea intra in contact cu apa, calda sau rece, care daca nu este tratata poate cauza in timp probleme in buna functionare ale acestor elemente descrise mai sus. Problemele cauzate de o apa netratata pot fi de la cele mai simple cum ar fi infundarea sitelor de la pipa robinetului, cand iti dai seama ca nu mai ai aceeasi presiune si debit cand dai drumul la apa la robinet si constati ca este infundata cu nisip, pina la cele mai grave care inseamna necesitatea inlocuirii centralei termice (in special cele cu gaze). Intre aceste doua extreme printre alte probleme putem enumera petele albe inestetice si enervante de pe bateriile nichelate sau de pe chiuveta de inox de la bucatarie si care se curata foarte greu si care sunt cauzate de prezenta calcarului in apa. Depunerile rosiatice la inceput si apei negre de pe scurgerile de la chiveta, rufele albe proaspat spalate care au o tenta galbuie, inrosirea pavajului sau gardului cauzate de prezenta fierului in apa, pinala miros sau gust insuportabil sau senzatia ca apa este uleioasa.

Toate aceste probleme descrise mai sus sunt vizibile si ne deranjeaza in mod direct, dar in egala masura sunt afectate in timp, de cele mai multe ori iremediabil, toate aceste elemente care ne asigura confortul apa cauzand depuneri, colmatari, disfunctionalitati in utilizare, bani cheltuiti in plus si nu in ultimul timp nervi si timp pierdut. Toate aceste probleme pot fi insa prevenite cu un sistem de filtrare pentru toata casa adaptat problemelor care sunt in apa. Determinarea a ceea ce aveti nevoie se face in baza unui buletin de analize solutia finala si inclusiv costul sistemului de filtrare depinzand de cat de „incarcata” este apa pe care o folositi. Intr-un fina costul unei investitii intr-un sistem de filtrare pentru toata casa se poate ridica in medie la 2-4% din valoarea totala a unei case.